Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Specjalistyczne żywienie pacjenta

Specjalistyczne żywienie pacjenta

2024-07-01

Po raz kolejny starachowickie pielęgniarki podnosiły swoje kwalifikacje. Tym razem zespół szkolił się z zagadnień dotyczących „Żywienia pozajelitowego i dojelitowego, niedożywienia”.

Było to możliwe dzięki Świętokrzyskiej Izbie Pielęgniarek i Położnych, a ściślej Ośrodkowi Kształcenia Podyplomowego Kadr Medycznych. Zajęcia w trybie stacjonarnym zostały przeprowadzone w starachowickim Szpitalu. Olbrzymią wiedzą i doświadczeniem dzieliła się Maria Budnik – Szymoniuk pracownik medyczny z 20-letnim doświadczeniem w zakresie pielęgniarstwa, nauczyciel akademicki Collegium Medicum w Bydgoszczy.

Zespół pielęgniarski nabywał oraz doskonalił swoją wiedzę teoretyczną, a także umiejętności praktyczne z zakresu żywienia pozajelitowego, dojelitowego i niedożywienia. Ponadto miał możliwość uczestniczyć w ćwiczeniach poświęconych globalnej ocenie stanu odżywienia pacjenta, omawianiu działań w poszczególnych przypadkach zależnych od stanu pacjenta i postępowania procesu chorobowego. Omawiano zasady stosowania różnych preparatów żywieniowych zgodnie z indywidualnymi potrzebami pacjenta oraz rodzaje dostępów żywieniowych: cewnika naczyniowego centralnego (CVC), portu naczyniowego, obwodowego dostępu naczyniowego, PEG.

Szkolenie obejmowało wszystkie czynności związane z podaniem preparatów żywieniowych przy zachowaniu jak największej ostrożności i bezpieczeństwa. Podczas szkolenia ćwiczono postępowanie zgodne z określonymi standardami oraz wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), które pozwala uniknąć zanieczyszczenia preparatu oraz przeniesienia drobnoustrojów do organizmu pacjenta.