Po raz kolejny starachowickie pielęgniarki podnosiły swoje kwalifikacje. Tym razem zespół szkolił się z zagadnień dotyczących „Żywienia pozajelitowego i dojelitowego, niedożywienia”.
Było to możliwe dzięki Świętokrzyskiej Izbie Pielęgniarek i Położnych, a ściślej Ośrodkowi Kształcenia Podyplomowego Kadr Medycznych. Zajęcia w trybie stacjonarnym zostały przeprowadzone w starachowickim Szpitalu. Olbrzymią wiedzą i doświadczeniem dzieliła się Maria Budnik – Szymoniuk pracownik medyczny z 20-letnim doświadczeniem w zakresie pielęgniarstwa, nauczyciel akademicki Collegium Medicum w Bydgoszczy.
Zespół pielęgniarski nabywał oraz doskonalił swoją wiedzę teoretyczną, a także umiejętności praktyczne z zakresu żywienia pozajelitowego, dojelitowego i niedożywienia. Ponadto miał możliwość uczestniczyć w ćwiczeniach poświęconych globalnej ocenie stanu odżywienia pacjenta, omawianiu działań w poszczególnych przypadkach zależnych od stanu pacjenta i postępowania procesu chorobowego. Omawiano zasady stosowania różnych preparatów żywieniowych zgodnie z indywidualnymi potrzebami pacjenta oraz rodzaje dostępów żywieniowych: cewnika naczyniowego centralnego (CVC), portu naczyniowego, obwodowego dostępu naczyniowego, PEG.
Szkolenie obejmowało wszystkie czynności związane z podaniem preparatów żywieniowych przy zachowaniu jak największej ostrożności i bezpieczeństwa. Podczas szkolenia ćwiczono postępowanie zgodne z określonymi standardami oraz wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), które pozwala uniknąć zanieczyszczenia preparatu oraz przeniesienia drobnoustrojów do organizmu pacjenta.
Specjalistyczne żywienie pacjenta
Po raz kolejny starachowickie pielęgniarki podnosiły swoje kwalifikacje. Tym razem zespół szkolił się z zagadnień dotyczących „Żywienia pozajelitowego i dojelitowego, niedożywienia”.
Było to możliwe dzięki Świętokrzyskiej Izbie Pielęgniarek i Położnych, a ściślej Ośrodkowi Kształcenia Podyplomowego Kadr Medycznych. Zajęcia w trybie stacjonarnym zostały przeprowadzone w starachowickim Szpitalu. Olbrzymią wiedzą i doświadczeniem dzieliła się Maria Budnik – Szymoniuk pracownik medyczny z 20-letnim doświadczeniem w zakresie pielęgniarstwa, nauczyciel akademicki Collegium Medicum w Bydgoszczy.
Zespół pielęgniarski nabywał oraz doskonalił swoją wiedzę teoretyczną, a także umiejętności praktyczne z zakresu żywienia pozajelitowego, dojelitowego i niedożywienia. Ponadto miał możliwość uczestniczyć w ćwiczeniach poświęconych globalnej ocenie stanu odżywienia pacjenta, omawianiu działań w poszczególnych przypadkach zależnych od stanu pacjenta i postępowania procesu chorobowego. Omawiano zasady stosowania różnych preparatów żywieniowych zgodnie z indywidualnymi potrzebami pacjenta oraz rodzaje dostępów żywieniowych: cewnika naczyniowego centralnego (CVC), portu naczyniowego, obwodowego dostępu naczyniowego, PEG.
Szkolenie obejmowało wszystkie czynności związane z podaniem preparatów żywieniowych przy zachowaniu jak największej ostrożności i bezpieczeństwa. Podczas szkolenia ćwiczono postępowanie zgodne z określonymi standardami oraz wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), które pozwala uniknąć zanieczyszczenia preparatu oraz przeniesienia drobnoustrojów do organizmu pacjenta.
Ostatnie wpisy