Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Uprzejmie informujemy, że od dnia 27 listopada 2023 r. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

04.04.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa:

  • Kefir 1,5% tł 150g  1 Por
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
  • Chleb razowy żytnio-pszenny  30 g
  • Masło extra 82%  14 g
  • Pasta z twarogu i cebuli  80 g
  • Sałata zielona  20 g
  • Pomidor  80 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c  250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny  25 g
  • Masło extra 82%  5 g
  • Szynka Konserwowa wieprzowa, produkt blokowy wytworzony z połączonych kawałków mięsa wieprzowego, parzony  30 g

 

Obiad

Dieta lekkostrawna:

  • Ziemniaczana 400 ml
  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 400 g
  • Sos pomidorowy  50 ml
  • Cukinia pieczona z olejem 200 g
  • Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c  250 ml
  • Kisiel o smaku truskawkowym z/c 150 ml