Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Uprzejmie informujemy, że od dnia 27 listopada 2023 r. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

07.03.2024

Śniadanie

Dieta cukrzycowa:

  • Chleb razowy żytnio-pszenny – 80 g
  • Masło extra 82% – 10 g
  • Pasta z twarogu i cebuli – 80 g
  • Sałata zielona – 20 g
  • Pomidor – 80 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c – 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny – 25 g
  • Masło extra 82% – 5 g
  • Szynka Konserwowa wieprzowa, produkt blokowy wytworzony z połączonych kawałków mięsa wieprzowego, parzony – 30 g

 

Obiad

Dieta podstawowa:

  • Barszcz biały z ziemniakami – 400 ml
  • Gołąbek siekany z mięsa wp – 250 g
  • Sos pomidorowy – 70 ml
  • Cukinia pieczona z olejem – 200 g
  • Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c – 250 ml
  • Kisiel o smaku truskawkowym z/c – 150 ml