Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Uprzejmie informujemy, że od dnia 27 listopada 2023 r. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

08.03.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa:

  • Płatki pszenne na mleku – 300 ml
  • Chleb mieszany pszenno-żytni – 50 g
  • Chleb razowy żytnio-pszenny – 30 g
  • Masło extra 82% – 14 g
  • Dżem 25 g – 1szt
  • Twarożek – 40 g
  • Mandarynka  150 g
  • Sałata zielona – 20 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c – 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny – 25 g
  • Masło extra 82% – 5 g
  • Szynka z liściem wieprzowa z dodatkiem wody i białek mleka, wędzona, parzona – 50 g

 

Obiad

Dieta podstawowa:

  • Dyniowa z makaronem – 400 ml
  • Ziemniaki z tłuszczem gotowane – 200 g
  • Ryba smażona (Dorsz) – 70 g
  • Surówka z kapusty czerwonej z olejem – 200 g
  • Kompot owocowy z/c – 250 ml
  • Surówka z marchwi i jabłka – 150 g