Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Uprzejmie informujemy, że od dnia 27 listopada 2023 r. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

09.01.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa: 

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 14 g (MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,)
  • Pasztet Ciechanowski-Pasztet drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych pieczony 80 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE,)
  • Ogórek kiszony 100 g
  • Sok pomidorowy 0,3l 1szt

 

Obiad

Dieta podstawowa: 

  • Pieczarkowa z ziemniakami * () 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Makaron 200 g (GLU PSZ,)
  • Gulasz wieprzowy z szynki 150 g
  • Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 200 g
  • Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 25 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 5 g (MLE,
  • Jajko gotowane kl M 0,5 szt ( JAJ)