Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Uprzejmie informujemy, że od dnia 27 listopada 2023 r. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

10.04.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa:

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
  • Chleb razowy żytnio-pszenny  30 g
  • Masło extra 82%  14 g
  • Ser topiony  80 g
  • Pomidor  100 g
  • Kawa zbożowa z mlekiem z/c  250 ml
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g
  • Masło extra 82%  5 g
  • Polędwica Sopocka wieprzowa, wędzona parzona z dodatkiem wody.  30 g

 

Obiad

Dieta podstawowa:

  • Kapuśniak z kapusty kiszonej 400 ml
  • Kasza bulgur 200 g
  • Pulpet wieprzowy 70 g
  • Sos jarzynowy 50 ml
  • Surówka z marchwi z olejem 200 g
  • Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c  250 ml
  • Kefir 1,5% tł 150g 1 Por