Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Uprzejmie informujemy, że od dnia 27 listopada 2023 r. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

12.03.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa:

  • Płatki jęczmienne na mleku – 300 ml
  • Chleb mieszany pszenno-żytni – 50 g
  • Chleb razowy żytnio-pszenny – 30 g
  • Masło extra 82% – 14 g
  • Jajko gotowane kl M – 1 szt
  • Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzony w osłonce niejadalnej – 30 g
  • Rzodkiew biała – 80 g
  • Sałata zielona – 20 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c – 250 ml
  • Drożdżówka mini – 50 g

 

Obiad

Dieta podstawowa:

  • Jarzynowa z zacierką – 400 ml
  • Ziemniaki z tłuszczem gotowane – 200 g
  • Mięso drobiowe gotowane z udźca kurczaka – 70 g
  • Sos pietruszkowy – 50 ml
  • Surówka wykwintna z olejem b/c – 200 g
  • Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c – 250 ml