Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach
A A A

Uprzejmie informujemy, że od dnia 27 listopada 2023 r. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

13.02.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa:

  • Płatki jęczmienne na mleku  300 ml
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
  • Chleb razowy żytnio-pszenny  30 g
  • Masło extra 82%  14 g
  • Jajko gotowane kl M  1 szt
  • Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzonyw osłonce niejadalnej  30 g
  • Rzodkiew biała  80 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c  250 ml
  • Jogurt truskawkowy 150g  1 szt
  • Sałata zielona  20 g
  • Drożdżówka mini 50g

 

Obiad

Dieta podstawowa:

  • Jarzynowa z zacierką *-podstawa  400 ml
  • Ziemniaki z tłuszczem ()  200 g
  • Gulasz z mięsa drobiowego – 150g
  • Surówka wykwintna z olejem b/c  150 g
  • Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c  250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny  25 g
  • Masło extra 82%  5 g
  • Twaróg półtłusty  30 g